Top #50 Best GK Questions for SSC as Ask in Every SSC Exam

Competition Exam

As all of us know that we’re in a world of competitors. It is a previous factor to develop our normal information by way of which one can stand in a very good place within the aggressive examinations. It is should know some essential GK questions for SSC. There are some Top 50 General Knowledge Questions and Answers that are continuously requested in lots of forms of aggressive exams.  

gk question for ssc

gk questions for ssc

Top 50 GK questions for SSC with Answers for aggressive exams. Here I’m sharing Top 50 General Knowledge Questions and  Answer for Competitive Exam. 

SSC CGL Paper Pattern 2020 (Tier 1, 2, 3 & 4) Free Marking Scheme & Type of Questions

Session-I of GK questions for SSC

Session-I
1.    Which metal was first used by the Indus people?
i.  Gold
ii.  Silver
iii.  Tin
iv.  Carlinean
Answer: ii
2.    Which of the following regions did not form the part of Ashoka’s empire?
i.  Taxila
ii.  Kanauj
iii.  Kashmir
iv.  Madras
Answer: iv
3.    The largest grant of villages to temples and brahmana was given by the ruling dynasty known as
i.  The Palas
ii.  The Guptas
iii.  Pratiharas
iv.  Rashtrakutas
Answer: ii
4.    The first President of the Republic of India was
i.  V.V. Giri
ii.  Dr. Radhakrishnan
ii.  Dr. Rajendra Prasad
iv.  Zakir Hussain
Answer: iii
5.    The French Revolution took place in the year
i.  1647
ii.  1729
iii.  1775
iv.  1789
Answer: iv
6.    The first Buddhist Council was held in the reign of
i.  Ajatashatru
ii.  Ashoka
iii.  Kanishka
iv.  Bimbisara
Answer: i
 7. The Legislative Department in the Ministry of Law & Justice on 28 January 2016 constituted an expert committee to review the Specific Relief Act of
i.    1877
ii.    1948
iii.    1963
iv.    1973 
Answer : iii
8. Which of the following company has acquired global consulting and technology services company KBACE Technologies ?
i. TCS
ii. Cognizant
iii. Accenture
iv. Amazon 
Answer : ii
9. The Indus Valley houses were built of
i. Bamboos
ii. Wood
iii. Bricks
iv. Stone
Answer: iii
10. The 61st National School Athletic championship started on 29 January 2016 in which of the following states?
i.    Tamil Nadu
ii.    Haryana
iii.    Kerala
iv.    Bihar
Answer : iii

Best 100% Motivation for Basic Study and Learning How to study a lot in a short time

Session-II of GK questions for SSC

Session-II
11. By winning the Australian Open 2016 on 29 January 2016, the pair of Sania Mirza and Martina Hingis has won how many titles in a row?
i.    Seven
ii.    Eight
iii.    Twelve
iv.    Nine 
Answer : ii  
12.    Lord Buddha was born in
i.  Vaishali
ii.  Pataliputra
iii.  Lumbini
iv.  Bodh Gaya
Answer: iii
13. In which state the Akshay Kumar-led film Airlift was made tax-free?
i.    Maharashtra
ii.    Uttar Pradesh
iii.    Rajasthan
iv.    Madhya Pradesh 
Answer : ii
14.       In which language were the Sangam classics written?
i. Tamil
ii. Telugu
iii. Kannada
iv. Malayalam
Answer : i 
15.    The founder of the first Afghan rule in India was
i.  Sikandar Lodi
ii.  Sher Shan Suri
iii.  Bahlul Lodi
iv.  Ibrahim Lodi
Answer: iv
16.       The extreme form of Ahimsa or non-violence is practiced in
i. Jainism
ii. Hinduism
iii. Buddhism
iv. Sikhism
Answer : iii
17. Birth anniversary of Lala Lajpat Rai observes on which date?
i. January 27
ii. January 25
iii. January 26
iv. January 28 
Answer : iv
18. Who was appointed as Lokayukta of Uttar Pradesh on 28 January 2016?
i.    Ranjan Gogoi
ii.    Prafulla C Pant
iii.    Sanjay Mishra
iv.    Virendra Singh 
Answer : iii
19. Who was appointed as Lokayukta of Uttar Pradesh on 28 January 2016?
i.    Ranjan Gogoi
ii.    Prafulla C Pant
iii.    Sanjay Mishra
iv.    Virendra Singh 
Answer : iii
20. The guitarist and songwriter Paul Kantner who died on 28 January 2016 was founder of which psychedelic rock band?
i.    Pink Floyd
ii.    The Doors
iii.    Jefferson Airplane
iv.    Tame Impala 
Answer : iii

Session-III of GK questions for SSC

Session-III
21.       The Indus valley civilization flourished during
i. 5000 – 3500
ii. 3000 – 1500 B.C
iii. 2500 – 1750 B.C
iv. 1500 – 500 B.C
Answer : iii  
22.       Rabi crops of the Indus Valley are
i. Rice and wheat
ii. Wheat and cotton
iii. Barley and rice
iv. Wheat and Barley
Answer : iv
23.       The Indus valley civilization was discovered in
i. 1902
ii. 1921
iii. 1922
iv. 1932
Answer : ii  
24. Which of the following Indians is not named in the “50 World’s Wealthiest People” which is released by Wealth-X ?
i. Dilip Shanghvi
ii. Azim Premji
iii. Hinduja Brothers
iv. Mukesh Ambani 
Answer : iii  
25.       Which one of the following Harappan sites had a dock?
i. Harappa
ii. Mohenjodaro
iii. Lothal
iv. Alamgirpur
Answer : iii  
26.       The main occupation of the people of the Indus valley civilization was
i. Agriculture
ii. cattle rearing
iii. hunting
iv. trade
Answer : i  
27.       Which one of the following contains the Gayatri Mantra?
i. Rigveda
ii. Yajurveda
iii. Upanishad
iv. Samaveda
Answer : i  
28.       The Aryans at first settled in
i. Gujarat
ii. Punjab
iii. Sindh
iv. Kashmir
Answer : ii  
29.       Which one of the following divinity of Rigveda?
i. Marut ‘
ii. Agni
iii. Agni
iv. Varuna
Answer : iv  
30.  The famous temple of Kailasa, hewn out of the rock, is at
i. Ellora
ii. Badami
iii. Mahabalipuram
iv. Elephanta
Answer : i   

How Study for exam – 10 Tips For Best Exam Results

Session-IV of GK questions for SSC

Session-IV
31.       The Aryans came to India from
i. South East Asia
ii. Eastern Europe
iii. Central Asia
iv. None of the above
Answer : iii  
32.       The earliest example of a land grant is provided by an inscription
i. the guptas
ii. the mauryas
iii. the satavahanas
iv. the mahameghavahanas
Answer : iii  
33.       Which of the following Harappan sites had a dock?
i. Lothal
ii. Harappa
iii. Alamgirpur
iv. Mohenjodaro
Answer : i  
34.       Everyone knows ‘The Taj Mahal’. It was built by the Emperor Shah Jahan, but for whom?
i. Jahani Mahal
ii. Farida Mahal
iii. Mumtaz Mahal
iv. Toba Begum 
Answer : iii
35.       Who introduced the system of Local boards or Local Bodies in India?
i. Lord Lytton
ii. Lord Ripon
iii. Lord Curzon
iv. Lord Mayo
Answer : ii
36.       Alexander died at
i. Patala
ii. Taxila
iii. Babylon
iv. Gedrosia
Answer : iii  
37.       The family of the Rig Vedic Aryans was
i. Matriarchal
ii. Matrilineal
iii. Patrilineal
iv. Patriarchal
Answer : iv  
38.       The fourth Buddhist Council was held by
i. Chandragupta
ii. Ashoka
iii. Harashavardhana
iv. Kanishka
Answer : iv  
39.       Indian Navy Act was passed on
i. 1921
ii. 1925
iii. 1927
iv. 1930
Answer : iii  
40.       The Indus Valley Civilization belongs to the
i. Palaeolithic Age
ii. Mesolithic Age
iii. Neolithic Age
iv. Chalcolithic Age
Answer : iii  

Earn Money! OFFER For Students

Session-V of GK questions for SSC

Session-V
41.       In the Battle of Wandiwash, the English defeated
i. the Dutch
ii. the French
iii. the Portuguese
iv. None of these
Answer : ii  
42.       The first ruler of Pala dynasty was
i. Gopala
ii. Dharmapala
ii. Bhaskaravarman
iv. None of these
Answer : i  
43.       The first president of the Republic of India was
i. V.V.Giri
iiZakir Hussain
C. Dr.Radhakrishnan
iv. Dr.Rajendra Prasad
Answer : iv  
44.       The king of Kalinga in the Maurya period was
i. Simukat
ii. Kharavela
iii. Kuvishka
iv. Kanishka
Answer : ii  
45.       Sea route in India was discovered by
i. Columbus
ii. Amundsen
iii. Vasco–da–gama
iv. None of these
Answer : iii  
46.       The first to establish regular trade with India was
i. Dutch
ii. Portuguese
iii. French
iv. English
Answer : ii  
47.       The Mauryan dynasty was overthrown by
i. Kanishka
ii. Harsha
iii. Samudragupta
iv. Pushyamitra Sunga
Answer : iv  
48.       Who among the following was not an exponent of Bhakti movement ?
i. Shankaracharya
ii. Nanak
iii. Ramanada
iv. Kabir
Answer : i
49.       The treaty of Seringapatnam was between Cornwallis and
i. Haider Ali
ii. Chand Bibi
iii. Tipu Sultan
iv. Nizam of Hyderabad
Answer : iii  
50. Who won the 12th Sub-Junior National billiards championship title in the fourth week of January 2016?
i.    Ishika Shah
ii.    Doyel Dey
iii.    Anushi Seth
iv.    Lahiri Sinapara 
Answer : ii

Leave a Comment if You are like this post and Seggiest us for the next session for our next GK questions for SSC Post.

Read More similar Post

Uniraj B.Sc Previous Year Question Papers Download
B.Sc B.Ed Previous Year Papers 2020
Uniraj B.Com Previous Year Question Papers
Previous Year Papers BCA
Uniraj BA Old Paper

Read About Our Other Website Fitness & Health

1 thought on “Top #50 Best GK Questions for SSC as Ask in Every SSC Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *